„Voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfășurată în domenii cum sunt: asistență și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico - sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea." (definiția din Legea Voluntariatului, 2006).
De ce să fiu voluntar ?
Voluntariatul e deopotrivă o formă de manifestare a libertății de conștiință în favoarea semenului și un mijloc de desăvârșire a personalității proprii. Ești cu adevărat o ființă demnă atunci când îți pasă și te implici activ pentru ca oamenii din jurul tău să își poată păstra demnitatea.
Ca ființă înzestrată cu gândire omul are un destin personal strâns legat de destinul comunității în care trăiește. Niciunul dintre noi nu se poate împlini într-o societate cu care nu împărtășește bucuriile, dorințele și eforturile. Voluntariatul este mai mult decât muncă în folosul comunității, este o rampă de lansare în viață și în viitoarea carieră.
Care este utilitatea voluntariatului studențesc în perspectiva comunității?
„Sunt student, am nevoie de bani!” – e un „refren” care sună atât de cunoscut și pe care experiența personală îl confirmă de multe generații. La ce-mi folosește mie voluntariatul? – devine atunci o întrebare ce așteaptă o soluție convingătoare.
Perceput ca tărâm al carității dezinteresate voluntariatul studențesc apare mai puțin atractiv deoarece rezultatele lui sunt achiziții vizibile în timp. Studenții caută avantajul imediat și preferă să aleagă implicarea în activități care aduc recompense materiale concrete.
Sunt însă câteva lucruri în absența cărora un om nu poate fi cu adevărat împlinit și pe care niciunul dintre noi nu le poate cumpăra cu bani. Activitățile de voluntariat oferă semenilor ceva ce aceștia nu vor putea să cumpere niciodată de pe o piață liberă. Voluntariatul e forma concretă prin care noi dăm sens aplicat solidarității și demnității umane: pentru că trăim împreună putem să mergem mai departe doar în echipă.
Cei mai mulți dintre noi ar socoti absurdă pretenția unui coechipier care așteaptă să fie plătit de colegi pentru că a contribuit la obținerea unei victorii și totuși se întreabă adesea ce folos ar avea de pe urma unei activități în beneficiul comunității. Înțelegi acum de ce numai un om cu adevărat inteligent se implică fără reținere în activități de voluntariat. Adevărații câștigători nu sunt niciodată oameni singuri.
Disponibilitatea pentru voluntariat este o condiție a succesului social pe termen lung pentru că te învață valoarea muncii în echipă și dă un sens aplicat ideii de „condiție umană”. Când te implici în activități voluntare nu „muncești pe degeaba” ci câștigi o experiență socială și profesională importantă, respectul semenilor și te asiguri că vor fi mereu oameni care să gândească la fel ca tine. Dacă ești cu adevărat inteligent – atunci ești gata să faci echipă cu noi.
Link-uri utile:
Agenda publică pentru voluntariat în România 2012-2020
http://www.voluntariat.ro/download/Agenda_Publica_pt_Voluntariat_in_Romania_2012_2020.pdf
Ghid pentru recunoașterea competențelor dobândite prin voluntariat
http://www.voluntariat.ro/download/Ghid_pt_recunoasterea_competentelor_dobandite_prin_voluntariat.pdf